fietsen in een peloton
Fietsen in een peloton

In ons kikkerlandje is de elektrische fiets in opmars. Tegenwoordig heeft zo’n 20% van de Nederlandse bevolking een elektrische fiets. Moet eerlijk bekennen dat dit in mijn beleving soms meer dan 50% lijkt!

Toen het straatbeeld nog gevuld was met de “gewone” fiets probeerde ik altijd degene voor mij in te halen. Ook wanneer dit extra veel energie koste kon ik het niet laten om de ander in te halen. Ik maakte mijzelf wijs dat ik meer zicht had als ik vooropreed, uiteraard reed de rest natuurlijk net iets te zacht 😉.

Nu ons fietslandje er heel anders uit ziet, is mijn fietsleven ook veranderd. Van voorop, fiets ik nu vlak achter een elektrische fiets. Het voordeel is dat het tempo voor mij precies goed is en het kost mij minder inspanning. Tijdens het opstarten na een stoplicht probeer zo snel mogelijk op te trekken zodat ik precies achter een elektrische fiets kan rijden. Uiteraard komt het voor dat er geen mede fietser te bekennen is en moet dan weer meer inspanning leveren. Het gekke is dat ik dan gelijk ervaar wat ik mis. Dit terwijl ik dat vroeger nooit miste. Tja die goeie oude tijd, je mist wat maar je hebt ook wat.

Welke onderdelen mis jij van vroeger? Wees daarin kritisch. Het is zeker niet zo dat toen alles beter was.

Groeien

Idealiter is goede communicatie net als een elektrische fiets die voorop rijdt in een peloton. Als dit optimaal is kan het team zonder te veel inspanning erachteraan fietsen. Je team is dan productief en effectief aan het werk waardoor de inspanning optimaal is. Wanneer je een klein beetje vastloopt merk je dit ook gelijk in je energie en de onderlinge communicatie.

In ons team werken wij met de methode van Holacracy, wij werken vanuit rollen en verantwoordelijkheden. Binnen je verantwoordelijkheden maak je zelf beslissingen. Door verschillende meetingen en een goed communicatieplatform kunnen wij de spanningen bespreken. Wij werken empirisch en bundelen oude en nieuwe inzichten tot een nieuw werkbaar voorstel. Vervolgens bepalen wij wat de eerst volgende stap is zodat het voorstel gelijk concreet wordt. Is het voorstel niet werkbaar dan bespreken we dit, op deze manier ontstaat er nieuw voorstel, dit schaven wij bij net zolang totdat het werkbaar is voor iedereen. Door onszelf te blijven vernieuwen streven wij naar een optimale versie van iTypical waarin we blijven groeien.

Juist wanneer je wil groeien moet je loslaten zodat er ruimte ontstaat om te ontwikkelen.

Hoe zit het met de communicatie in jouw team? Kan je een elektrische fiets gebruiken of moet je te veel inspanning leveren? Welke onderdelen mis jij van vroeger, wees daarin kritisch. Het is zeker niet zo dat toen alles beter was. Als je wil groeien moet je loslaten zodat er letterlijk ruimte ontstaat om te ontwikkelen. Dat betekent dus dat de elektrische fiets op de juiste plek meer dan welkom is in ons kikkerlandje.

Ben je nieuwsgierig en benieuwd op welke manier wij werken? Neem dan gerust contact met ons op. Wie weet wat wij voor elkaar kunnen betekenen.

Lees ook onze andere blogs